Кариерата на вашето дете – приоритет № 1

Родителите на всеки един от нас са едни от най-важните хора, които присъстват в нашия живот, възпитават ни и формират до голяма степен нашата личност и поведение в бъдещ план.
Родителите са първите хора и фактори, които формират отношението и представата за труд на своите деца.
Милиони са родителите, които полагат огромни усилия, за да осигурят качествено образование и среда за учене на своите деца, като вярват че това е изключително важно за тяхната бъдеща реализация в кариерен план.

Да, разбира се, това е важен елемент от успешна реализация утре на младежите днес. Но в никакъв случай това не е достатъчно. Училището и университетът са места, на които всички ние придобиваме знания за различни научни области. Но на тези места не ни учат за света на професиите, за това какво е да се работи, какво да очакваме от работата си.
Първоизточникът на информация за кариерата отново са родителите.
Заети с осигуряването на парични средства за съществуване, удоволствия и качествено образование много родители пренебрегват своята важна роля в цялостното планиране на кариерната реализация на детето си. Да, времето не е достатъчно.Но нали не искате да правите компромиси с бъдещето на вашите деца.
Ако искате вашето дете да успее, то обърнете внимание на следните послания:

 • Бъдете внимателни, когато разказвате за вашата работа или работен ден. Старайте се да спестите вашите лични оценки и етикети. Когато детето ви е близо до вас, то старайте се просто да го информирате за задачите, ангажиментите, които имате през деня, а не емоциите и чувствата, които изживявате.
 • Разговаряйте с детето си за професии, кариера. По време на разходки из града или по време на почивки вие  срещате хора с различни професии. Поговорете за тях – какви са те, какви са ползите от тях, какви качества се необходими, как се придобиват. Не оценявайте, не изказвайте мнение кои са добри, кои не. Само разговаряйте.
 • След училище вместо за оценки и бележки, опитайте се да говорите за отделните предмети и ползите в живота и по време на работа от тези знания. Помогнете на вашите деца да намерят т.нар- релевантност между учебния материал и света на професиите.
 • Когато изисквате от децата си определена отговорност или ги задължавате да изпълняват определени задачи в домакинството, за семейството, не забравяйте да ги ориентирате с какво са полезни за бъдещата им кариера.
 • Разговаряйте за парите и отношението към тях. Помогнете на децата си да изяснят каква е нуждата, ползата и важността на парите.
 • Отделете си време да търсите и събирате заедно информация за възможностите за професионална реализация.
 • Вие имате своя опит, своите впечатления, своите неосъществени желания или реализирани мечти – не ги налагайте на вашите деца. Споделяйте ги, но не ги налагайте като особено важни или като единствена истина.
 • Не забравяйте, че светът непрекъснато се променя. Модерните технологии променят нашето ежедневие, бит и култура. Тези промени влияят на пазара на труда и възможностите за реализация. Когато вие сте правили първите си кариерни стъпки до днес светът се е променил сериозно – моля ви не гледайте с очите на миналото към бъдещето на вашето дете;
 • Не поставяйте граници и бариери спрямо желанията и мечтите на вашите деца. Окуражавайте ги, бъде техните партньори и ги подпомагайте;
 • Споделяйте техните интереси, интересувайте се от тях без да ги оценявате. Открийте време и възможност да правите заедно разни неща и след това да коментирате как и какво може да е полезно за бъдещата им работа;
 • Събирайте вашите приятели, близки и роднини с децата ви, опитайте се да разговаряте за работата, която вършат. Това ще обогати представите на вашите деца. Не забравяйте важно е да ги информирате, а не да ги подложите на изпитание на нервите, по време на което ще чуват оплаквания, оценки и етикети. Те се нуждаят от информация, а не от чуждо мнение.
 • Потърсете ментор за вашето дете – потърсете ваш приятел, колега, който има интересна за вашето дете работа.Осъществете контакт по между им, нека разговарят за кариерата в тази сфера.

Знаем, че сте заети и времето ви е силно ограничено, но професионалното ориентиране на вашите деца започва от вас и вашето отношение. В началото ще ви е трудно да обърнете внимание на всички изброени послания, но опитайте по първоначално по 10 мин., след това по 20, 1 час и т.н. Всяко начало е трудно. Не се притеснявайте да се обърнете към кариерен консултант, ако имате питания и допълнителни трудности. Най-важното е успешната кариерна реализация на вашето дете. Опитайте, ще се справите!

Comments are closed.