3 типа комуникационни умения за нова работа

Процесът на търсене на работа е много сложна комбинация  от мотивация, целеустременост, поведение, опит и умения.  Списъкът „най-търсените“ умения е доста дълъг и динамичен в различни периоди, и спрямо нуждите на пазара на труда. Има една много важна група способности, които не само, че са търсени от работодатели, но са безкрайно полезни и необходими по време на целия процес на търсене на подходяща работа, а именно: комуникационните умения.

Комуникацията и свързаните с нея умения са неразривна част от задачата „Намиране на подходяща работа“. Всичко започва  от момента на избор на подходяща свободна позиция до явяването на интервю с представители на потенциалния работодател.

Успешният  резултат при търсенето на работа зависи в огромна степен от следните нива на комуникация:  Комуникация  -  Търсене на работаНеразривно свързана комбинация 


Съществуват два основни типа хора. Едните имат вродено и силно изявено предпочитание да общуват с всякакъв тип хора. Другите обикновено се отличават със своята затвореност и често избягване на продължителни разговори с много и различни от тях хора.

Независимо към кои от двата типа се самоопределяте, то със сигурност ще бъдете изправени пред необходимостта да използвате най-доброто от своя комуникационен потенциал в хода на търсене на работа.

Добрите комуникационни умения осигуряват добри впечатления. Отличните способности за комуникация гарантират отлични резултати при търсенето на работа.

 

Търсенето на работа“ след като е набелязана свободна позиция  преминава през няколко последователни етапа:

- Подготовка за кандидатстване;
- Участие в процедура по подбор.
- Явяване на интервю за работа.

Във всеки един от тези етапи се нуждаем от определен тип комуникационни умения, съобразени с изискванията и специфичните особености.

По време на “етапа на  подготовката“ е от особено значение да съставим документите, чрез които ще заявим нашата кандидатура.  В този момент имаме нужда да използваме най-доброто от уменията ни за  писмена комуникация.

С автобиографията и мотивационното писмо вие не само ще представите себе си, но чрез тези писмени документи вие ще общувате със специалиста по „Управление на човешките ресурси“.  От качеството на този вид комуникация ще се вземе решение дали продължавате напред в процедурата по подбор на нови служители.

 

Важно:

  • Стил на писане,
  • Подбор на думи и изрази;
  • Анализ на изискванията;
  • Правопис;

В случай, че чрез писмените документи за кандидатстване за работа, вие сте привлекли вниманието върху себе си и сте ги убедили в желанието си да работите за тази компания, то ви очаква телефонно обаждане.

Този етап при търсенето на работа е много важен. В този момент започва „живия контакт“ с потенциалната ви нова работа. Телефонният разговор  може да засили позитивните  впечатления, изградени на база на писмените комуникационни умения. Но е възможно да нанесе и тежки поражения и мигновено очакванията да се сринат от позитивни до отрицателни.

По време на този етап имате възможността  да демонстрирате вербалните си комуникационни умения.

В телекомуникационната ера огромна част от населението в света притежава и ежедневно използва телефон. Този съвременен факт рефлектира в повишени  изисквания на пазара на труда спрямо всеки отделен кандидат за работа.  Изграждането на добри впечатления и тяхното затвърждаване несъмнено преминава през добре развити умения за водене на формални или бизнес телефонни разговори.

Ако кандидатствате за позиция  „офис мениджър“ или „търговски представител“ ( две позиции, които изискват ежедневни и многобройни телефонни разговори с цел поддържане на бизнес отношения, водене на преговори и т.н. ) е повече от абсурдно да вдигнете телефона си с реплики от типа на „ Кой и е?“, „Дааааааааа“ , „Альоооо“ и пр.

Някои хора нямат навика да приемат обаждания от непознати за тях номера. Ако искате да получите покана за интервю, ще се наложи да промените обичайното си поведение спрямо неизвестни номера.

 

Комуникационните умения включват и способността за ефективно водене на формални телефонни разговори.

 

Получили сте „Отличен 6“ на писмени комуникационни умения, оцениха високо уменията за водене на телефонни разговори, получихте покана за интервю – Честито! На крачка сте от желаната работа.

С телефонния разговор със служител от отдел „Човешки ресурси “ вие загатнахте за своите комуникационни умения, но сега е време да демонстрирате всичко, на което сте способни, за да спечелите покана да заемете свободната позиция.

Интервю за работа:

Поздравления! Вие сте на финалната права и скоро се очаква да започнете нова работа.

Интервюто е страхотно предизвикателство.

Има стотици книги, статии и съвети за успешно интервю. Със сигурност има какво да се научи от тях, но е почти невъзможно да се изведе безкрайно успешна и точна формула.

Интервюто може да се сравни със спорта тенис на корт. Това е една безкрайна игра на прехвърляне на топката от едната на другата страна.

Интервюто за работа е важно за вас, но не бива да се превръща в бреме и  тежко изпитание. Напротив, това е страхотна възможност да се запознаете с корпоративната култура и атмосфера, същността на  позицията и нивата в компанията, с които взаимодейства, с условията на работа. Не на последно място интервюто е страхотна възможност да представите себе си и да убедите служителите от отдел „Човешки ресурси“, че вие сте новият супер колега. Интервюто за работа е важно за вашето кариерно бъдеще, но не е причина да заемете ролята на „подчинен“ участник.

Интервюто за работа е вид бизнес среща, на която да обсъдите възможностите за сътрудничество и евентуално да водите преговори за условията.

 

В тази динамична и напрегната игра на очаквания и нерви ще се наложи да използвате пълния потенциал от вербални и невербални умения за активна комуникация. По време на интервю за работа от огромно значение за впечатленията на вашия събеседник се дължат на т.нар. „език на тялото“.

Над 75% от резултата на интервюто за работа ще се основава на впечатленията на интервюиращия от  вашите НЕВЕРБАЛНИТЕ КОМУНИКАЦИОННИ УМЕНИЯ по време на срещата.

Предлагаме ви няколко съвета за успешно представяне на интервю за работа:

  • Ще подобрите невербалните си комуникационни умения, ако бъдете уверени и спокойни;  
  • Съсредоточете се върху позата на тялото и ръкостискането ви;
  • Изберете подходящо облекло. Съобразете външния си вид с корпоративната култура и атмосфера, както и с характера на позицията.
  • Бъдете точни за срещата, забравете идеята: „Мога малко да закъснея“ . Отидете навреме, но ако подраните използвайте свободния интервал максимално ефективно. Огледайте работната атмосферата, хората и всичко, което е важно за вас относно бъдещата ви работа.
  • Слушайте активно събеседника си. Интервюто за работа не е изпит, на който вие ще бъде препитвани. Това е бизнес среща с цел обсъждане на възможности за съвместна работа. Слушайте активно специалиста от отдел „Човешки ресурси“, защото той споделя с вас ценна информация, която ще ви бъде полезна при вземането на решение за бъдещето ви работно място.
  • Задавайте въпроси. Вие сте кандидат за работа, който има нужда от информация, за да прецени ситуацията и възможностите по най-добрия начин. Събирайте информация като задавате въпроси. Не се притеснявайте!

Comments are closed.