План за търсене на работа

Вие търсите работа – това е страхотно начинание, което ви обещава нови предизвикателства и преживявания. Подгответе се!

Добра идея е да си съставите план за търсене, който ще ви помогне да сте много по-организирани в действията си и най-вероятно ще съкратите значително срока до започването на нова работа.
Започнете с избора на професия или позиция. Колкото сте по-конкретни за целта, която желаете да постигнете, то толкова по-успешни ще бъдете.

Започнете с ИЗБОР на работна позиция: Потърсете информация от сайтове за търсене и предлагане на работа. Посетете интернет страници на национални или регионални фирми и научете дали търсят нови служители. Изберете позиция, която е интересна за вас и бихте искали да работите в бъдеще.
Отделете време, за да се ОПОЗНАЕТЕ и да определите уменията, талантите и ценностите, които имате. Изберете тези от тях, които са подходящи за работата, която желаете. Използвайте ги по най-добрия начин.

Търсете и събирайте ИНФОРМАЦИЯ относно компанията или компаниите, за които искате да работите. Без необходимата информация е невъзможно да се вземат правилни решения. Вие искате да сте сигурни, че ще попаднете на най-подходящото за вас място за работа и затова е важно да отделите време и усилия да съберете всички данни. Започнете с детайлното запознаване с дейността, бизнес сектор , брой и вид персонал, постижения в бизнеса, корпоративна социална отговорност и всичко останало, което е важно и от значение за вас като личност и професионалист.

Предварителната подготовка предотвратява посредственото представяне при търсене на работа – Време е за ПОДГОТОВКА. Вие избрахте възможност за работа, набелязахте своя най-ярък потенциал, за да се справите с предизвикателствата, научихте всичко необходимо за бъдещия си работодател и сега е време да се подготвите за кандидатстване за работа. В този етап е нужно да се съставят всички документи, които се изискват от процедурите за подбор. Съставяне на Автобиография, Мотивационно писмо, попълване на он-лайн форми за кандидатстване за работа, изготвяне на Портфолио и други.

Започнете конкретни ДЕЙСТВИЯ. След детайлното информиране и подготовка е време за пристъпване към реални действия за търсене на работа, които да ви отведат до набелязаната цел. В тази фаза ви е ще изпращате кандидатурите си, ще провеждате телефонни разговори, ще организирате срещи и интервюта с потенциалните си работодатели. В този етап ще ви се наложи да сте много решителни, организирани и да използвате максимално комуникационните си умения.

Comments are closed.