Стратегия за търсене на работа

За тези, които сега се изправят за първи път пред предизвикателство да търсят работа или желаят да променят посоката на кариера си.  За тези, които искат да разработят своя лична стратегия за търсене на работа и реализация.

Няколко Стъпки към съставянето на стратегически план за търсене на най-подходящата работа:

Стъпка 1Изяснете какво искате:

Много често хората са по-наясно каква напитка искат да консумират в модерните кафетерии, но не и каква работа искат да имат. Преди да започнете своето активно търсене си осигурете време, за да си изясните „какво искате да правите?“ в  ежедневието, което да ви осигурява финансови средства, мотивация за развитие и ще ви провокира да учите непрекъснато.

 

Стъпка 2 – Научете повече за УМЕНИЯТА, които притежавате:

Повечето хора разчитат, че като познават добре какво обичат да хапват или  са наясно с любимото си хоби, и нещата, които не обичат да правят, то са детайлно запознати със своята личност. Много често един от най-затрудняващите и блокиращи въпроси за повечето „търсачи на работа“, именно е този за „ Кои са 5-те умения, характерни за теб?“.

Най-често търсачите на работа не са наясно какво могат да правят без особено усилие. Опознайте себе си като започнете с нещата, които ви доставят удоволствие, правите ежедневно или искате да правите в бъдеще. Уменията, които владеете могат да са строго професионални и пряко свързани с дейности по изпълнените на задачи  в конкретна професия. Други умения попадат в обхвата на т.нар. Soft Skills“(или ключови компетенции), те са свързани с личностните способности за комуникация, сътрудничество, гъвкавост, умение за учене и т.н. Уверените кандидати, които търсят работа са напълно наясно с това какво могат да правят. Това им дава съществена преднина пред всички останали кандидати. Вие искате да сте повече от надеждни кандидати за работа, затова съставете списък на добре развитите от вас  способности и на тези, които искате да усъвършенствате.

 

3.  Стъпка 3  – Свалете БАРИЕРИТЕ:

Една от най-трудно преодолимите пречки пред „търсачите на работа“ е свързана със специфични бариери и личностни прегради относно процеса на търсене – намиране на работа, отношението към успеха и неуспеха, очакванията и т.н. Нормално е, когато се захващаме с нещо ново и различно, дори при търсенето на нещо толкова необходимо и желано като работата, да изпитваме притеснения. По неприятното е, че тези притеснения прерастват в отрицателни мисли и нагласи. Тези негативни мисли не помагат, а невероятно силно пречат на успеха при търсенето на работа. Избягвайте отрицателните мисли!

 

4.  Стъпка 4 – Управлявайте времето си:

Времето не е само физическа категория, но средство и ресурс за постигане на цели. Времето е възможност за развитие на нови умения, чрез времето усъвършенствате лични качества, но същевременно времето е неразривна част от вида на заетостта, която предпочитате. Вие имаме разнообразни житейски роли – в семейство, сред близки, партньори, колеги в работа, социална среда. Важно  за вас  във всяка една от тях да давате най-доброто от себе си. Ефективността на времето прекарано в различните роли или тяхното съчетание е свързано с това „как управлявате времето си?“. Днес е възможно да се работи на пълен или непълен работен ден, работното място да е отдалечено от дома или да се работи  директно от вкъщи, може да се  работим по проект. Всички тези възможности и социални роли гарантират успешни резултати при ефективно управление на времето.

5.  Стъпка 5 – Анализирайте Пазара:

Вие сте положили последователни и задълбочени усилия да установите „какво искате да правите?“, да опознаете себе си, да развиете личните си качества. Но за съжаление това не е достатъчно. Вие трябва да решите сложен пъзел и в него липсва много важна част – информация относно  „какво търси пазара?“. Вие и професионалния ви потенциал трябва да действате в синхрон с нуждите на пазара на свободни работни места. Приемете, че ще имате нужда да приложите основните принципи на маркетинга. Приемете себе си като завършен продукт, който трябва да намери купувач на възможно най-високата цена. Вие приемете себе си за уникална личност, с интереси, таланти и умения, това е супер, но ако  пазарът на труда няма нужда от тях, то вие ще сте без работа. Целта ви е да намерите най-подходящата работа, която да отговаря на вашия моментен потенциал, но и да ви провокира да развиете неподозирани способности с цел справяне с нови и неизвестни бизнес предизвикателства.

 

Стъпка 6 – Търсете удовлетворение и не спирайте да се усмихвате:

Търсенето на работа е дълъг процес, понякога губим мотивация и желание да полагаме нови и допълнителни усилия, не е лесно. Откриването на подходяща работа е свързано с много труд. Но вие не забравяйте, че сте позитивни и енергични  „търсачи“, които не искат само препитание, а вдъхновяваща кариера. Намирането на работа ще ви осигури „практична Академия“, която ви учи на нови умения, променя вашите представи и развива личния ви потенциал. Търсенето на работа е трудна задача, но е важно вие да се позитивни, усмихнати и преследващи личното удовлетворение от добре свършената работа.

Comments are closed.