5 Дневен план за търсене на работа

Имате нужда от НОВА РАБОТА. За вас е много важно да промените ежедневието си максимално скоро. Представяме ви  5 дневен план, който ще организира действията ви, ще ви направи по-уверени и успешни в начинанието „търсене на работа“.

Това е план за търсене на работа, който ще ви помогне да управлявате времето си ефективно и да постигнете максимално високи резултати.

Примерен график за управление на времето като част от цялостната стратегия за търсене на работа.

ДЕН 1

Съставете автобиография или актуализирайте всичко необходимо. Обърнете внимание на профила си в LinkedIn или други професионални социални мрежи.  Съставете списък на всички електронни или печатни източници на информация за свободни работни места и ги проверявайте всеки ден по едно и също време, за да се превърне лесно в навик.

ДЕН 2

Ако дълго време не сте имали постоянна работа и сте си позволявали да спите до късно, то сега ще ви се наложи да настроите алармата в по-ранен час.

Ще имате време да организирате по-ефективно деня си и да не губите излишно време за действия. Имате работа, но желаете да я смените и въпреки, че сутрин се събуждате рано, то също ще ви се наложи да промените обичайния навик. Променете настройките на алармата с час по-рано. По този начин ще имате възможност да отидете по-рано на работа, ще свършите повече задачи и ще използвате обедната си почивка за провеждане на телефонни разговори или срещи с потенциални нови работодатели.

 

ДЕН 3

Този ден е подходящ за проследяване на резултати от първия ден. Проверете какво се случва с изпратените от вас CV-та или он-лайн форми за кандидатстване. Прегледайте отново сайтове за търсене и предлагане на работа,  опитайте се да набележи поне 3 нови позиции. Процесът на търсене на работа много често може да бъде самотно и депресиращо начинание. Привлечете съмишленици – обърнете се към вашите близки или приятели за компания при търсенето на работа. Помолете ги да търсят обяви, предложения за работа, които отговарят на вашите интереси, умения и личен профил. Ако не можете да разчитате на тях, то решение има – обърнете се към професионалист:  кариерен консултант и специалисти в агенции по подбор на персонал.

 

ДЕН 4

Половината седмица отмина и вие не спирате да търсите работа. Този етап от живота ви е  наситен със задачи, притеснения и много  очаквания. Нормално е да се чувствате изморени и изнервени. Днес е ден за почивка от занятието „търсене на работа“. Времето е подходящо за разходка, хоби, четене на книги, посещение на любима тренировка, посещение при фризьор или среща с приятели. Правете нещо различно от последни дни, седмици или месец, така ще се откъснете от това, което е превзело мислите ми. Днес нямате свободно пространство и време за преживявания, и мисли за търсената от вас работа.

ДЕН 5

Определете 3 – 5 професионалиста, с които желаете да проведете информационни интервюта. Вие активно търсите работа, подготвили сте се, че това начинание може да отнеме 2, 3, 4 и повече месеца в зависимост от икономическата ситуация. Този период може да е продължителен, но вие не трябва да спирате да търсите информация, която може да въздейства положително на кариерното ви развитие. Прегледайте мрежата ви от професионални контакти: LinkediN, визитни картички, познати. Свържете с тях и ги помолете за среща. Това е страхотна възможност да научите повече за корпоративния климат там където работят, да научите повече за работна позиция, която не сте предполагали, че съществува, а  за вас представлява интерес.  Потърсете възможности за тренинги и обучения с цел  повишаване на квалификацията и уменията. Сега разполагате с време и е важно да го използвате максимално – посещавайте курсове, презентации, за да поддържате професионалното си ниво.  Обърнете се към неправителствени организации и потърсете възможности за доброволчество. По този начин ще поддържате „професионалната си форма“, ще създавате нови професионални контакти, ще се запознаете с нови проекти, ще развивате нови умения и т.н. Съставете график на дейностите по търсене на работа за следващата седмица.

Comments are closed.