Как да участвам в стажантска програма?

Участието в стажантски програми е напълно доброволно и зависи от вашето желание. Стажантските програми са възможност да преобразувате знанията си от университета в умения, чрез които да постигате набелязаните цели в бъдещ план.

Вие сте в началото на своя кариерен път и е съвсем нормално кръгът ви от контакти да се изчерпва с колеги от университета. Все още светът не знае за вас, не познава вашите таланти и супер умения. В тази връзка няма как да очаквате, че някой ще ви потърси и покани да започнете стаж или работа. Ще ви се наложи да бъдете много проактивни, ако искате да бъдете новия стажант на водеща в своя бранш компания.

Кандидатстването за стажантска програма е продължителен процес, в който ще трябва да се справите с много задачи. Много кандидати го определят като „изкачване на стълба“- стъпка след стъпка към един блестящ старт на кариерата.

Къде да намеря стажантска програма?

Може да потърсите информация за съществуващи програми по няколко начина. Единият е свързан с посещение на университетски кариерен център. Служителите в центъра ще ви запознаят с информация относно работодатели, които организират и провеждат стажове със студенти.  Другият източник на информация са корпоративните сайтове. Трета възможност за информация можете да намерите на специализирани издания и интернет сайтове за търсене и предлагане на работа.  Също така може да се свържете с независим кариерен консултант, който да ви съдейства за избор на най-подходяща за вас програма за стаж.

Как да избера подходящата стажантска програма?

Изборът на подходяща стажантска програма не винаги се оказва лесно решение. Този момент за много студенти се оказва ключов за бъдещата им кариера.  Правилният избор на стаж за вас  ще го откриете, ако се вгледате във вашите интереси и личностни предпочитания. Колкото по-добре познавате вашата личност, характер, ценности и имате конкретни цели, то толкова по-близо сте до най-подходящия стаж.

След като сте наясно какво търсите и в каква компания ще се чувствате най-добре, то може да съставите списък. След това го оценете като набележите положителни и отрицателни страни за всяка една от компаниите във вашия списък. Най-накрая определете ваша рангова система и определете топ 3 или топ 5 на компаниите, в които искате да бъдете стажанти.

Оценките ви може да се базират на няколко ключови критерии:

  • Възможност за учене на ноу-хау;
  • Престиж на работодателя;
  • Възможност за кариерно развитие.

След като сте избрали най-интересните за вас компании, ще трябва да отделите необходимото време, за да проучите всяка една от тях. Подходящо е да знаете:

  •  С какво се занимава компанията?;
  • Какви продукти има?;
  • Кои са  клиенти на компанията?;
  • Колко служители има?;
  • Какви отдели има компанията?

Източниците на информация могат да са разнообразни: от корпоративния сайт, през работодателски форуми, до икономически издания и групи в социални мрежи. Ако решите да използвате работодателски форуми, в които най-често се публикува мнение на бивши служители, е добре да имате едно на ум. Там преобладава най-често негативна информация, която не е ясно колко е достоверна. Много често бившите служители предпочитат да виждат негативите в работодателя си, отколкото да видят своите собствени ограничения и липса на умения за работа. Отношенията между работодател и служител са двупосочни, така че никога само една от страните не носи пълната вина за прекъсването им. Колкото повече се информирате за бизнеса и самата компания, то толкова по-подготвени ще бъде за предстоящото интервю.

Как да кандидатствам за стаж?

Възможно е да изберете компания, която ви е много интересна, или сте страстен потребител на стоки или услуги, които произвежда. Но ако тази компания до сега не е провеждала стажантски програми с участие на студенти, то това не е причина, която да ви спре. Може да се свържете с отдел „Човешки ресурси“ или служител на компанията  чрез е-мейл. Опитайте да се представите максимално конкретно като личност и млад човек, който търси своята идеална кариера, и да не пропуснете да ги  убедите да ви поканят за стажант. Друг канал за комуникация и свързване с желания работодател е социалната мрежа за професионалисти LinkedIn. Това е мрежа, която ви позволява да се „запознаете“ с различни професионалисти, служители на международни и български компании. Освен канал за комуникация LinkedIn представлява платформа, чрез която лесно и целеносочено може да намерите желаната от вас работа.

 

Няма невъзможни неща, необходимо е само да сте силно мотивирани.

 

Етапи за кандидатстване за стажантска програма

Подготовка

Най-традиционният начин за кандидатстване за стажантска програма е да посетите корпоративния сайт на желаната от вас компания. В секция Кариери се публикува информация, както за свободните работни позиции, така също и за стажантската програма. Най-често набирането на кандидати започва през месеците  март или април. Тази процедура ще изисква от вас да подготвите документи за кандидатстване.

Нуждаете се от:

  • Автобиография;
  • Мотивационно писмо

Все по-често големите международни компании предоставят възможност да попълните форма за Кандидатстване директно в сайта им. Този тип форма изисква от вас да попълните лична информация, образование, предишен опит (ако имате такъв) и до голяма степен допълва съдържанието на CV.

Няма значение коя от двете възможности ще изберете, за да се представите като надежден кандидат. Важно е съдържанието, което ще генерирате и ще ви представя по най-добрия възможен начин, така че да бъдете забелязани.

Изчакване

След като попълните и изпратите документите за кандидатстване ще ви се наложи да се заредите с доста търпение. Разбираемо е да искате бързо да получите обратен отговор, но това рядко се случва. Ако кандидатствате по официално обявен стаж, то най-често събирането и обработването на документи отнема на отдел „Човешки ресурси“ около един месец, а понякога и малко повече. Колкото по-популярна е една компания, колко повече легенди се носят за заплащането и условията на работа, както и възможностите за развитие, то толкова повече кандидати ще има, а за вас това рефлектира в конкуренция.  В случай, че сте проявили самоинициатива и сте изпратили CV и старателно сте  мотивирали своя избор, но не е имало официална обява, то посочените по-горе срокове не са актуални. Възможно е активното ви поведение да не бъде удостоено с внимание по ред причини, провокирани от неразбиране или различни схващания на работодатели и служители. Възможно е да впечатлите  изключително много служител, мениджър, или дори, и самия собственик. Това ще провокира доста бърза реакция, така че съвсем скоро може да получите покана за среща.

Не се отказвайте, ако никой не се свърже с вас. Важно е, че сте опитали и сте направили своите първи крачки към мечтаната кариера.

Телефонно обаждане

След като премине обработката на документи и вие сте били забелязани от специалистите на отдел „Човешки ресурси“, то ще получите обаждане по телефона. Подгответе се и бъдете готови да отговаряте на непознати номера, или ако сте възпрепятствани да отговорите в момента, то  върнете обратно обаждането по-късно. Така ще сте сигурни, че няма да пропуснете важно обаждане с покана за интервю.

Интервю

Получили сте покана за интервю. Отново ще ви се наложи старателно да се подготвите. Припомнете си наученото за компанията, когато събирахте информация за дейността, персонала, клиентите, продуктите и други. Демонстрирайте, че сте се запознали детайлно с бизнеса на компанията. Няма да  направите добро впечатление, ако отидете без дори да знаете къде ви канят на среща.

Изберете подходящо облекло. Важното е сте облечени в удобни дрехи, така ще сте по-спокойни и уверени. Дрехите, с които ще се облечете трябва да са съобразени с повода и корпоративната култура. Не си позволявайте да облечете дрехи,  с които посещавате нощни заведения или спортни мероприятия.

Среща в точен час. Вие започвате да градите добрите впечатления на интервюиращите още от първите секунди на появата ви в офиса. За да сте сигурни, че няма да съберете негативни оценки е важно да отидете на време. Не закъснявайте, но и не си позволявайте да подраните повече от 5- 10 мин.

Бъдете спокойни и уверени.  Интервюто не е кръстосан разпит, в който вие да сте изпитван и препитван. Това е срещата, на която да обсъдите възможностите за обучение и работа и да откриете точките на взаимен интерес.

Второ интервю

Най-често първото интервю се провежда от служители на отдел „Човешки ресурси“, които заемат оперативни позиции в компанията. То има за цел да открие съответствията с написаното от вас на CV-то, което сте изпратили.  Според мащаба и опита на фирмата в подобни програми, може да се проведе второ интервю. По време на този етап може да се срещнете с мениджър на отдела, към който желаете да бъдете стажанти или с ментора, който е избран да ръководи стажантската ви програма.   При второто интервю е вероятно да ви задават ситуационни въпроси и да искат от вас да разберат как бихте реагирали, да ви задават въпроси относно личните ви планове.

Обикновено до първото интервю процедурата по подбор на стажанти на повечето места е еднотипна. В големи компании,  които имат солиден интерес от кандидати, често се прибягва до няколко допълнителни етапа. Това се налага, тъй като този тип компании имат сериозно отношение и разчитат на стажантските програми, за да привлекат млади таланти и  се стремят към максимално прецизен подбор.

Допълнителни процедури

След първоначалния подбор на стажанти по документи някои компании организират тест. Това препитване наподобява изпит и е с продължителност до час и половина. Тестът може да цели да ориентира потенциалните ви работодатели спрямо базисните ви познания в една или друга област или специалността, по която сте посочили, че се обучавате. Вероятно е това да бъде и тест по език, който е възприет от компанията за официален или изрично са посочили, че кандидатът трябва да го владее.

Може да бъде включен етап с групови дискусии. След първоначалния подбор по документи одобрените кандидати могат да бъдат поканени в офиса на компанията, за да участват в дискусия по различни социални или икономически теми. Това се прави с цел, за да се прецени базисните нива на обща култура, обичайно поведение в група на кандидата, до колко е конфликтен или е склонен да си сътрудничи. Този тип ситуации могат да имат различни цели и те се определят от нуждите на компанията.

Също така е вероятно да получите индивидуална задача за презентиране на продукт, портфолио или да направите анализ между еднакви продукти на конкуренти компании и други. В този тип задача също може да бъдете изправени лице в лице с останалите кандидати в директен сблъсък,  за да се конкурират на база на уменията си.

Процедурата за подбор на стажанти може на пръв поглед за вас да е много натоварваща емоционално, но от друга гледна точка  -  това е безценна възможност да научите нови неща, да развиете нови умения или да усъвършенствате своя потенциал.

Цялостната процедура по подбор може да отнеме  2-3 месеца. Важно е да се заредите с търпение и позитивна нагласа.

Comments are closed.