Идеи за автобиография за хора без опит

Младите хора, които активно търсят работа или стажантска програма много често изпитват големи затруднения при съставянето на автобиография, тъй като нямат предишен опит.  Липсата на регламентиран трудов стаж  често ги провокира да се самоподценяват и обезкуражават при търсенето на работа.

Всъщност нямат никакви основания да губят вярва в собствените си възможности и потенциал за достигане на кариерни върхове.

Вие сте студент в III курс или съвсем скоро сте завършили магистърската си степен. Отделили сте нужното внимание и концентрация на образованието си и сега е време да трансформиране наученото в умения, чрез които да постигнете реални и измерими резултати.

За тези от вас, които имат ниска самооценка или до този момент не сте си давали сметка какво можете, писането на автобиография е доста мъчително занятие. Ако искате да съставите резюме, което да ви „отвори“ един куп кариерни възможности, ще трябва да се откажете от черногледството и изрази от типа на „нищо не мога“.

Съсредоточете се върху по-позитивни мисли. Отпуснете съзнанието си и не се напрягайте с излишни, негативни образи.  Направете си кафе и си пуснете любима музика.

Време е да направите първите си стъпки към успешна кариера

 

Автобиографията ви изпълнява ролята на визитка, която трябва да създаде силно първо впечатление и да ви представи максимално изчерпателно. Този документ независимо,  дали имате 5-годишен трудов стаж, или сега търсите първата си работа, не трябва да е обемен като литературен роман. Напротив, желателно е да е максимално кратък, но съдържателен и точен.

Вие сте млад човек, нямате предишен трудов стаж, но това не е препятствие, а стъпка напред към желаната кариера

Има два типа формати за съставяне на автобиография  - хронологична и функционална.  Прието е, че хронологичната се използва по-често от хора, които имат предходен опит на различни позиции. В този контекст не е особено подходяща за хора, които сега стартират кариерата си, тъй като ще изглежда празна.

По-добре е да използвате функционална автобиография, тъй като този формат ще ви помогне да акцентирате повече на вашата личност – интереси, умения, характер и ценности.

Представете себе си като млади хора с интереси в определени области и мотивация за непрекъснато учене. В определени моменти за работодателите е много по-важно да открият мотивация за учене сред своите служители или кандидати за работа, а не толкова да имат дългогодишен опит, защото в голяма степен това означава рутина и закостенялост спрямо новото.

Лични данни

Независимо какъв формат ще изберете за автобиография е важно да предоставите следните  данни за себе си:

-         Име, Фамилия

-         Адрес

-         Телефон;

-         E-mail

-         Години или дата на раждане

Поставете акцент на вашите постижения.

Вие сте се занимавали със спорт или изкуство, това е страхотно и не бива да го пропускате. Вие обичате да четете книги и често пишете свои разкази или стихове.

Подобни постижения в сфери, които често се окачествяват като хоби и не винаги се възприемат сериозно, могат да се окажат много по-ключови за избора на работодателя, отколкото години опит в дадена сфера. Те илюстрират част от вашите лични качества, което може да бъде много впечатляващо за тези, които четат автобиографията ви.

Представете опита си от доброволчески инициативи.

През последните години много неправителствени организации реализираха разнообразни социални проекти, насочени към решаването на наболели проблеми: отнасящи се до деца в неравностойно положение, хора с увреждания и екология. Ако сте участвали в подобни проекти или кампании, не пропускайте да го отбележите във вашето CV. Опишете уменията и качествата, които сте развили вследствие на доброволния ви труд.

Работа през лятната ваканция или стажантски програми

Много млади хора активно са работели през летните ваканции. Но по редица причини тази работа не е била регламентирана с трудов договор или пък е била ниско квалифицирана. В тази връзка те считат, че след като нямат официален документ не трябва да представят това в автобиографията си. Това е грешка и не бива да го правите. Независимо дали сте работели в ресторант за бързо хранене, на бензиностанция или   сте били сервитьорка, това е опит. За хората, които четат CV-то и са наясно, че днес сте на 22- 23 години, то този етап от живота ви ще им даде да разберат, че вие сте отговорен човек, който не си е губел времето.

Участието в стажантски програми буди огромно доверие сред потенциалните работодатели, така че не бива да пропускате този факт. Това се счита за безценен опит и подсказва на специалистите по човешки ресурси, че сте усвоили специфични умения за работа в офис и комуникация с различен тип хора.

Участия в олимпиади, състезания и конкурси

Този тип опит също е част от темата за постиженията, но бихте могли да го откроите като отделна категория като акцентирате на конкурентния ви дух и желание да се доказвате непрекъснато в нови и нови предизвикателства. Не омаловажавайте вашите успехи, те ще направят силни впечатление на специалистите от отдел „Човешки ресурси“.

Образование

Опишете различните образователни степени, които сте придобили, специалностите, по които сте се обучавали и учебни заведения. Последното учебно заведение, което  е желателно да представите, е гимназията, в която сте се обучавали. Не изпадайте в подробности за основното и началното ви образование.

Разкажете повече за себе си

Можете да споделите повече за вашите интереси, любими книги, предмети в университета. Вие сте много млади и изпълнени с енергия всяко едно ваше занимание или интерес в научна област или занимание може да се превърне в основа за блестяща кариера. За опитните и аналитични специалисти от отдел „Човешки ресурси“ това може да бъде разпознато като определен потенциал или висока мотивация за развитие в определена област и да ви гласуват доверие.

Пример за функционална  автобиография

 

Кратко представяне:

 

Наемете ме …

 

Убеден съм, че търсите мотивиран млад човек със следните особености:

 

ü  Обичам да постигам високи цели;

ü  Мога с лекота да общувам с различни хора;

ü  Имам интереси в областа на маркетинга и продажбите;

ü  Притежавам медали от републикански състезания по Муай тай;

ü  Предпочитам да работя в динамична среда с множество предизвикателства.

 

Аз съм човекът, когото търсите.

 

Лични данни:

 

Иван Минков

Дата на раждане : хх.хх.1989г.

гр. София, хххххххххххххххх

Тел. 0895 ххх ххх

Е-майл: Ivan.minkovi@хххх

 

Стажантски програми:

 

Период от 01.11.12г. до 01.01.13г.

Retail in Detail 

Търговски консултации

 

Отговорности:

Обработка на данни, проследяване и анализиране на потока от клиенти към търговски обекти. Изготвяне на доклади.

 

Умения :

 Анализиране на данни, презентиране и изготвяне на сравнителни анализи на търговски обекти

 

Период от 01.07.12г. до 01.08.12г.

Печатница „Делта Хай Принт ЕАД” гр. Пловдив

Полиграфия

Отговорности:

Преминал през обучение за оператор на машини за печатане и обучение за технолог

Умения :

Софтуерни програми за предпечатна подготовка. Подготовка на машини за печат

 

Период от 01.07.11г до 01.08.11г

Печатница „Юрий Гагарин” гр. Пловдив

Полиграфия

Отговорности:

Преминал през обучение за оператор на машини за печатане и обучение за технолог

Умения :

Настройване на печатарски машини, опаковане на печатни материали.

 

Професионален опит:

 

От 01.12.11г. до 01.07.12г

Сънфудс България ЕООД – Макдоналдс

 

Отговорности:

Работа на каса; Обслужване на клиенти; Работа в динамична и напрегната среда; Постигане на продажбени цели; Работа в екип; Приоритизира ключови задачи

 

Умения:

Комуникация с клиенти, техники за убеждаване, позитивна нагласа,

 

Образование:

 

13.09.2009 – продължава

Инженер технолог

Полиграфия; Икономика; Информационни технологии; CAD програми; Цветознание

Технически университет София – филиал Пловдив

Бакалавър

 

15.09.2004 до 30.06.2009

Техник

Геодезия; Психология; Информационни технологии; CAD програми

Професионална гимназия по Строителство,Архитектура и Геодезия

Средно образование

 

Обучения и допълнителна кфалификация:

 

Тренинг „Управление на продажбите“,

Тренинг „НЛП – Комуникационно майсторство“, .

 

Други:

Говоря английски език.

Хоби:

Планинарстване, шах, спорт – Муай тай и кик бокс

Любими книги:

„Малка червена книга за успешните продажби”

„Структура на магията”

„Готов ли си да продаваш ?“

Comments are closed.