10 Навика за успешна кариера

Забързани и съсредоточени в ежедневни задачи, често забравяме, че кариерата ни се нуждае от доста грижи и внимание. Представям ви 10 позитивни навика, които ще въздействат благоприятно на кариерното ви развитие.

10 навика за успешна кариера

Навик 1

Бъдете наясно какво искате или по-точно казано „къде искате да стигнете?“
Целеустремените хора винаги знаят какво искат или казано по-различен начин „знаят къде искат да завърши тяхното пътешествие „Кариерна реализация“. Ако не знаете къде и кога искате да стигнете във вашето пътуване, то на къде сте тръгнали?! Важно е да умеете да си поставяте реалистични, конкретни, измерими цели с краен срок на изпълнение. Всичко останало ще попадне в категория „нереализирани желания“.

Навик 2

Опознай себе си
За успешна кариера е от особено значение всеки „търсач на кариера“ да познава себе си, да е наясно с това какво може да прави, как може да го прави, какво обича, какво не харесва, какви качества притежава. Освен всички позитивни свои страни е добре да е наясно и със своите дефицити, онези свои недостатъци, които биха застрашили  неговия успех и реализация. Колкото повече детайли познавате от себе си, то толкова по-реалистични цели ще си поставите, ще сте наясно какво да развивате, така че да усъвършенствате вашия професионален образ.

Навик 3

Бъдете проактивен
Не чакайте нещата да се случат, когато им дойде времето. Провокирайте ги! Действайте, за да се случат.
Проактивността е едно особено състояние и същевременно лично качество. Това е състояние на нетърпеливост, на желание да изпревариш времето. Същевременно е лично качество, което ви дава възможност да поемате отговорността за действията си. Едновременно да сте отговорен за действията и резултатите, които целите да постигнете. достатъчно осъзнат какъв е крайният резултат, който искате да реализирате. Човек може да бъде проактивен в отношенията си с партньора си, близки хора, колеги, спрямо партньорите в бизнеса си, спрямо работните процеси и т.н.

Не питай другите колко е часът, а си създай собствен часовник и се водете по него“

Формула на Проактивност = Нетърпеливост+ Отговорност + Ясна визия за нещата, които искате+ Готовност да стигнете до края.

Навик 4

Бъдете Асертивен
Отстоявайте позицията си и това, което искате да постигнете. Всички хора според психолога Елиън Арънсън сме „социални животни“. В тази си принадлежност да сме част от стадото, групата  често забравяме себе си и това, което искаме да постигнем, за да се харесаме на другите, да не изпаднем в изолация и те да спрат да ни харесват. Всъщност групата, екипът, общността уважават и ценят много повече тези, които  обичат да заявяват това, което мислят без да се интересуват дали това ще им донесе допълнителни „харесвания“, нови суперлативи.
Асертивните хора заявяват това, което мислят в прав текст, държат на личните си цели и резултатите, които желаят да постигнат, но не нараняват другите, не ги унижават. Те не пренебрегват целите и желанията си, защото другите ще спрат да ги харесват. Те не се оправдават, а защитават мнението си, своята позиция и цели. Верни на себе си, но никога не прекрачват границата да навлизат в чуждото пространство.

Навик 5

Търсете ситуацията „Win-Win“
Успешните хора никога не са сами по пътя, по който са тръгнали. Те се обграждат с екип, партньори,  клиенти под една или друга форма на своята продуктивност. Нещата, които правим в качеството ни на служители, предприемачи имат свои клиент. Като служители ние влагаме своите знания, умения, опит и извършваме работа, за която получаваме заплата, но резултатите от нашата работа се потребяват от другите отдели, от прекия ни мениджър и т.н. Когато сме в ролята на предприемачи освен умения, знания, опит, ние влагаме идея, за да създадем стока или услуга, които да намерят своя най-добър пазар.

Важно е не само да гледаме собствената си изгода и да се вглъбяваме в това, което ние искаме. Това, което ние искаме преминава през сложната колаборация да чуем другата гледната точка, да се препокрие  с целите и желанията на хората, от които зависи дали нашето желание ще се осъществи. Добре е да чуваме и виждаме другата гледна точка. Да мислим по посока как да си партнираме, как да си допълним целите, а не да ощетяваме другите, за да вземем всичко за себе си от крайния резултат. Ние винаги сме изправени пред предизвикателството да работим в сътрудничество с другите около себе си.

За това е важно да уважаваме и да взимаме под внимание техните желания и цели.

За да постигнем успех е важно винаги да подхождаме по начина „печеля аз – печелиш и ти“. Независимо в какво сътрудничество или взаимодействие влизаме, най-продуктивната нагласа е да работим за съвместно удовлетворение и постигане на желанията на двете страни. Ако се стремим да надхитрим, да пренебрегнем или ощетим хората, с които работим на едно или друго ниво, то много успехът ни ще е прекалено краткотраен и единичен случай.

Отстояваме своите позиции, но същевременно с това търсим онази пресечна точка на интереси, която да е печеливша и за двете страни.
Примери:

  • Аз да съм доволен от новото повишение, но и шефът ми да е доволен, че ще поема нови задължения.
  • По новия проект в офиса с колега си поделяте допълнителни дейности, така че всеки ще участва, ще получи допълнително заплащане, но няма да е пренатоварен с нови, допълнителни задължения.
  • Ще намаля цената на продукта, който произвеждам, но моят партньор ще купи допълнителни количества от него.
  • Споразумях се със съпругата ми, че ще измия съдовете след вечеря, но тя ще ме остави на спокойствие за 90 мин. да изгледам целия мач на любимия си футболен отбор.

Важно е всички страни да се чувстват удовлетворени и постигнали желаното.

Навик 6

Не се взимайте прекалено на сериозно
Много хора като започнат периодично да постигат това, което искат, решават, че са най-уникалните, най-умните и най-можещите. Изненада! Не сте най-умният, нито най-можещият. Светът около вас е пълен с интересни, талантливи и можещи хора. Вашият потенциал ви позволява да постигнете резултати в една област, но в другия офис, квартал, град или точка на света също има хора, които могат да правят нещата, които и вие, с тази разлика, че някои от тях са по-организирани, по-решителни, по-продуктивни, по-ефективно комуникират с околните и т.н.

Не забравяйте, че може да сте добър в това, което правите. Но не се взимайте на сериозно, че сте единствен и неповторим, защото някъде има и по-добри от вас. Хората, когато се вземат  прекалено на сериозно, рязко спират да уважават другите, не ценят техните възможности, умения и постижения. Всеки има какво да даде на света. Всеки може да надгради това, което вие сте постигнали, създали или организирали. Когато станем прекалено самовлюбени, лека-полека възможностите и доверието около нас започват да се изпаряват.

Навик 7

Бъдете любопитен
Светът около нас не спира да се движи, променя и да създава нови неща, да достига нови върхове. Бъдете по детски любопитниизучавайте света и всичко ново, което се появява. Децата искат всичко да пипнат, да опитат, да видят…НЯМАТ страхове и бариери, важно е да изучат това толкова интересно и ново нещо за тях. Бъдете дете. Любопитството ще ви държи винаги будни и склонни да учите всичко ново, което се появява около вас. Така винаги ще сте в крак с новите технологии, новите начини за комуникация, новите продукти, улесняващи живота.

Често когато някой човек успее да постигне забележителни резултати в една област, започва да се затваря в рутината на собственото си ежедневие, задачи и ангажименти. Изключва за останалия свят. Или пък, ако той се развива в областта на търговията, решава, че няма нужда да проследява какво се случва в областта на високите технологии или производството на еко енергия, защото са прекалено далеч от неговата работа и ежедневие.

Напротив!

Ако се ограничите по този начин, а утре остане без работа, то пропускате цели две сфери, които може би търсят нови служители. За вас ще е прекалено времеотнемащо да започвате да учите едва сега какво и къде е достигнала въпросната индустрия. Губите възможност. Също така от другите индустрии, които на пръв поглед са прекалено далеч от тази, в която се развивате, може да ви даде пример за добра практика, интересна идея, чрез които да промените начина си на работа, да създадете иновация за вашия бранш и т.н

Навик 8

Бъди ентусиазиран
Бъдете ентусиазирани от това, което правите, работите. Обичайте работата си. Хората се идентифицират с професията си. Най-често след като се представят с името си, често добавят „аз съм доктор“, „аз съм счетоводител“, „аз съм инженер“. Ентусиазмът е силна, вътрешна енергия. Ако не харесвате това, което правите, то със сигурност се лишавате от самочувствие. Колкото сте по-ентусиазиран, то толкова ще сте по-отдаден на това, което правите, ще продължите да учите и да се усъвършенствате, т.е ентусиазмът ще ви направи изключително последователен. Не на последно място ентусиазираните хора впечатляват.

Навик 9

NETWORKING
Свързвайте се със света около вас. Поддържайте отношения. Изграждайте контакти чрез спорт, хобита, интереси, клубове, тренинги, семинари, конференции, събития …..Там ще намерите себеподобни, а контактите са много важни!!! Колкото повече хора знаят за вас, за това, с което се занимавате, знаят, че сте добър в това, което правите, то толкова много възможности ви очакват.

Навик 10

Бъдете позитивни, усмихвайте се
Когато се срещате с хора на интервюта, на конференции, на семинари, във фитнес залата…. Навсякъде където ходите бъдете усмихнат и с позитивни мисли. Не си позволявайте да сте намръщени, изморени, не се оплаквайте. Колкото по-зареден с позитивна енергия сте, толкова по-желан и запомнящ събеседник ще сте. Това може да е ключово за вашата кариера.

Comments are closed.