Светът на професиите

В процеса на кариерно ориентиране, за да изберем подходящата професия за всеки един от нас, ние се съсредоточаваме върху няколко елемента. Първият елемент от пъзела „Моята професия“ е да разберем „Кой съм аз?“, т.е. да научим повече за самите себе си, за да сме наясно с нашите интереси, способности, ценности и характер. Другият много важен елемент е задачата да се информираме за това какви професии съществуват. Едва след като сме изследвали двата компонента, можем да направим осъзнат и правилен за самите нас избор.

Много често младите хора решават, че една или друга професия е подходяща за тях, защото авторитетни за тях хора (родители, учители, приятели) са казали „да, това е много добър избор“ или „това е престижна професия с голямо бъдеще“.

Много често обаче тези авторитети изобщо не са наясно с подробности от ежедневието на този вид работа – къде, как се извършва, какви задачи трябва да решава и пр.

Няма никакво значение дали определена професия е престижна „тук и сега“ или пък се очаква да бъде такава в бъдеще. Ако тази професия не отговаря на нашите интереси, ценности и характер, то дори да е най-скъпо платената в определена индустрия, ние едва ли ще достигнем тези върхове в заплащането. Ние самите няма да харесваме това, което се налага да работим, за нас ще бъде безразлично какво ново се случва в тази сфера, няма да имаме мотивация да придобиваме нови знания и умения с цел да сме наясно с актуалните новости в този сектор и конкретното занимание. Следователно, много е важно да отделим достатъчно време да се информираме за това какво представлява „светът на професиите“, да сме запознати с различните тенденции, да имаме адекватна информация как се развива, какво му влияе и защо се променя?

Екипът на Selfinvest работи активно с ученици и студенти и сме забелязали, че търсенето на информация за съществуващите професии, често не е много лесно за младите хора. Водени от желанието си да ги улесним и да им бъдем максимално полезни, стартираме нова рубрика в Блога – „Светът на професиите“. В нея ще се постараем да съберем и представим разнообразна информация за разнообразни видове професии, бързо развиващи се индустрии, в които се очаква да се отворят нови работни места, истории за  реализацията на различни специалисти, футуристични очаквания за професиите на бъдещето.

Ние от  Selfinvest силно се надяваме новата рубрика „Светът на професиите“ да е полезна за вас, когато планирате своята кариера.

Comments are closed.