3-те най-популярни бариери, които спират промяната на кариерата

Промяната на  кариерния път често е провокирана от различни житейски кризи. Независимо дали е желана или изненадваща промяната на кариерата е дълъг  процес, който често е съпроводен от разнообразни трудности.  В практиката си на кариерен консултант най-често забелязвам, че съществуват трите най-популярни бариери, които възпрепятстват  промяната да се случи.

Намирате се в определена житейска ситуация или преживявате лична криза. Моментът за промяна на кариерата е настъпил. Независимо дали вие самите искате да провокирате нови преживявания в кариерен план или се налага да осъществите промяна наложително, то се пригответе за сериозна битка със себе си. Процесът на промяна преминава през няколко етапа, които често ви изправят пред нуждата да елиминирате  няколко особено силни вътрешни бариери.

1.Прекалено много страхове и усещане за голям риск

Страхът парализира. Важно е да се концентрирате и да откриете вътрешните си страхове. Търсете източника на вашите страхове във вашите усещания и разбирания за света. Психолозите казват, че всичко е в нашите глави.

Пример: Вие сте на 30г, бихте искали да станете невро-хирург, но не сте учили медицина. Вашите разбирания, често са повлияни от обществените нагласи. Всеобщото мнение казва, „след като си минал 25г, то няма никакъв шанс да станеш доктор“. Късно е.

Ако успеете да назовете истинския си страх, тогава ще можете да съберете възможно най-много факти и доказателства. Само така ще можете да прецените кое е реално и кое провокира негативна представа, която ви задържа и страхува.

 

2. Открийте правилната за вас мотивация и нагласа

Уинстън Чърчил е казал следните думи: „ Нагласата е това малко нещо, което прави големите промени“.
Хората, които осъществяват промени в своята кариера обикновено успешно правят спойка между препятствията от миналото, скептицизмът, недоверието и ограниченията на времето.
Заредете се с позитивизъм. Набележете онези неща, които ви държат силни, ангажирани и ви зареждат с търпение.
Открийте онези вътрешни сили и нагласи, които ви провокират да вярвате в собствените си способности.

 

3. Ограничаващи лични убеждения

Когато осъществявате плана си за промяна, ще преминете през различни етапи. Когато непрекъснато ще си мислите:

“Не съм достатъчно смел/а.”
“Не е реалистично човек да намери перфектната работа.”
“Никога не съм имал/а достатъчно късмет”
Учителите в училище често ми повтаряха, че съм мързелив/а, едва ли сега ще съм по-упорит/а.”

Списъкът с подобни ограничаващи лични убеждения може да бъде безкрайно дълъг, но реално е изключително безполезен. Нямате нужда от такива мисли.

Това са НАЙ-ГОЛЕМИТЕ бариери, които само и единствено ви пречат, за да се почувствате истински щастливи и удовлетворени, както в личен план, така и в кариерното ви развитие.

Този етап е част от “играта”, така че не може да бъде избегнат. Но можем да се “помирим” с нашите ограничаващи вярвания, така че да намалим влиянието им върху нашите планове, цели и мечти за успешна кариера.

Често теми мисли идват покрай контактите ни с приятели, колеги, авторитетни личности /учители, мениджъри, преподаватели/, дори и от членове на нашето семейство. В определен момент те са дали негативна оценка за поведението ни или резултат, който сме постигнали. След това може да сме постигнали над 10 успеха в различни направления, но впечатляващото е, че много детайлно си спомняме за онзи момент, в който сме се сдобили с етикетче от типа на ”не си достатъчно умен/а”; “ти си най-непостоянният човек на света”. Много по-лесно е човек да следва негативни мисли и оценки, отколкото да запази позитивизма в себе си.

В практиката на кариерното консултиране има различни инструменти за справяне с тези ограничаващи вярвания. За самостоятелна работа ще вие е най-лесно да използвате следната техника: Отворете си папка на компютъра или си подгответе специална кутия “За позитивни мисли”. В нея събирайте всякакви форми на похвали от колеги, клиенти, партньори, мениджъри. Това може да са: е-мейли, поздравителни картички, малки подаръци, добри репорти за отлично свършена работа, награди от конкурси и т.н. Ще отнеме време, за да съберете материал, но след 1-2 години ще видите какво огромно количество позитивни оценки и спомени сте събрали. Опитайте!

В крайна сметка, ако установите, че около вас има прекалено много скептични хора, които ви товарят с излишен “негативен багаж” от оценки. Не се притеснявайте да ги игнорирате или да сведете до минимум тяхното участие във вашето ежедневие. Успешната кариера няма нужда от негативисти, които не пълнят със съдържание нашата “позитивна кутия”.

Вървете смело напред и не позволявайте границите, които сами си поставяте да ви спрат!

П.П. Ако тази статия ви харесва и смятате, че ще е от полза на ваши приятели, то не се колебайте да я споделите с тях.

Това е само една от темите и стратегиите, върху които работя с моите клиенти в индивидуалните и групови програми за кариерно консултиране. Тези програми позволяват на моите клиенти да открият подходящата за тях професия, да предприемат промяна,  целенасочено да управляват кариерата си в посока, която искат.
Научете  повече за програмите.

Comments are closed.