Какво искаш от твоята година?

Нарисувай годишните си приоритети

Краят на годината правим равносметки. Оценяваме как сме се справили през изминалата година. Януари е месецът на новите цели, новите желания и мечти. Преди да си поставим конкретни цели, преди да набележим резултатите, които искаме и сроковете, за които ще ги изпълним – е време да изясним нашите приоритети. Онези важни за нас неща, на които много държим. Това е моментът, в който да си изясним нашата визия за годината.

От 5 години насам много обичам да си правя КАРТА НА ПРИОРИТЕТИТЕ. Това е много лесна техника, която ще ви помогне да си изясните приоритетите.

Какво е необходимо?

  • Лист хартия;
  • Няколко цветни молива или маркери;
  • 15-20 мин.
  • Концентрация, малко тишина и спокойствие.

Как да си направим Карта на приоритетите?

2-3-4 стъпки и Картата на приоритети е готова…

Маркирайте в средата на листа годината. Започнете да отбелязвате около нея важните за вас неща. Това може да са – Работа, Семейство, Здраве, Хоби, Тренировки, Забавления, Доходи, Спестявания, Учене… Около всеки важен приоритет може да отбележим какво искаме да свършим през годината или какво намерение имаме.

Друг много важен елемент на тази карта е маркирането на поне едно предизвикателство за годината. Това е нещо, което в момента ни е трудно да направим, не ни достигат знания или умения, липсва ни смелост и готовност за действие. Знаем, че когато се справим с тези дефицити, ще сме направили огромна крачка напред и ще сме пренесли кариерата си или личния си потенциал на ново стъпало.

След като отбележим всички  приоритети и опишем какво искаме да правим по тях, е време за презентация. Няма място за  притеснения. Самата аз представям моята карта на съпруга ми. Вие може да изберете брат, сестра, родител, приятелка (важен за вас човек). Това е човек, който не искате да разочаровате. Важно е да представите вашата карта, защото така ще повишите ангажираността си, а и ще сте сигурни, че не сте сами. Когато още някой знае за нещата, които искаме да свършим, и на които искаме да отделим внимание през годината, ние сме много по-отговорни, свързани и последователни. Най-малкото ще има поне един човек, който да ни попита “На къде върви планът ти? Как се справяш?”, което отново ще ни връща към приоритетите, в случай, че започнем да ги пренебрегваме.

След като представим “Картата на приоритетите” си е време да я приберем в кутия, чекмедже – място, на което няма да забравим, че е там. Някои хора държат приоритетния си лист на видимо място – стена, рафт. Това също е възможно, но много скоро цветната карта се превръща в част от интериора и спира да ви прави впечатление.

По средата на годината (месеците май-юни) е подходящо време да извадим приоритетната си карта и да си направим мониторинг. Време е за междинна оценка – до къде сме стигнали? Бъдете честни със себе си и си дайте обратна връзка с кое се справяте, кое продължавате да пренебрегвате и направете нужните корекции. Така в края на годината ще сте наясно с това, което действително сте свършили и ще изпитате огромно задоволство от себе си и начина, по който сте използвали времето си.

С какво ще ви бъде полезна Картата на приоритетите?

Това не е инструмент за целеполагане, но лесно може да прерасне. Това е първа крачка към един задълбочен и работещ план за годината. Картата на приоритетите помага да конкретизираме важните неща, моменти и желания, които имаме, за да сме наясно с цялата картина. Когато имаме визия за нещата, които искаме да правим, да отделяме време, много по-добре ще можем да се подготвим и да структурираме годишния си план. В края на годината ще можем много по-точно да измерим личния си успех, напредък и потенциал от възможности.

Тази техника е много полезна за хора, чиито професии са “свободни”, или работят на две различни места, по разнообразни проекти. Така ще “видят” всички важни задачи в една картина. Това влияе благоприятно на концентрацията и гъвкавостта си през годината.  Разбира се, картата на приоритетите е полезна и за хората с една работа, но които имат много ангажименти и често се случва да пренебрегват приятни занимания, споделени моменти с любимите хора. Те също имат нужда от цялостна визия за приоритетите си през годината.

Защо на лист хартия?

В това отношение съм традиционалист, когато записвам плановете си, съставям целите си или избистрям визията си за годината, предпочитам да използвам лист хартия, отколкото модерни апликации или софтуери. Смятам, че човек изкарва от себе си много повече и изключително ценна информация, когато записва, скицира или рисува на хартия.

Пожелавам Ви много успешна и щастлива година!

Вижте видеотото по-долу:

Кои са твоите приоритети за 2017г?

Comments are closed.