Жена – предприемач, майка и впечатляващ мениджър

Историята на Руслана Петрова – дама със силна интуиция и много фокус в бизнеса

 

Благодарение на сина си се докоснах до приятното преживяване, наречено ПЪЗЕЛ. Това е фризьорски салон, но няма нищо общо със стандартните представи за този вид места. Това е специален детски салон. Още при първото посещение в главата ми изкачаха няколко въпроса “Как са го измислили? “Каква ли е собственичката на този бизнес?”

 Бях убедена, че подобна идея, принадлежи на жена.

Освен като потребител на различни продукти и услуги, често ги гледам и от бизнес гледна точка. Впечатли ме начинът, по който извършват услугата: вниманието, което отделят на детето, търпението, с което подхождат и най-вече подарената ми емоция – сертификат за “Първо подстригване без сълзи” и запазен кичур от бебешката коса на сина ми.

Интуитивно усещах, че зад бизнес идеята,  фокуса, внимание и емоция стои жена. Исках да я открия и да науча повече за нея.

Запознайте се с Руслана Петрова – майка, съпруга, жена предприемач и мотивиращ мениджър.

Руслана, благодаря ти за доверието!

Коя е Руслана Петрова? С какво се занимаваш?

Съпруга, майка на две деца с малка разлика по между си. Родена съм в Добрич. Със съпруга ми сме ученическа любов от 9 клас. Той е човекът, който стои зад моите идеи, помага ми в бизнеса. Собственик съм на верига детски салони ПЪЗЕЛ.

Преди ПЪЗЕЛ с какво се занимаваше?

Аз съм от Добрич и там от рано работим предимно на морето. От дете работя покрай семейния бизнес на родителите ми. По-късно дойдох като студентка в София. Записах се да уча Международен туризъм. След това имам няколко допълнителни квалификации в тази област. После станах майка на първата ми дъщеря, не след дълго се появи и втората. След това създадохме първия детския фризьорски салон.

Как се роди идеята за специален детски фризьорски салон?

На 14 години баща ми ме попита: “Искаш ли тук до мен да започнеш да си работиш нещо твое?” Обеща ми, че всичко изкарано, ще си бъде изцяло за мен. Тогава бяха много популярни плитките. На една маса започнахме със сестра ми да плетем плитки на момичетата по морето. Така цяло лято, година след година. Първият ПЪЗЕЛ (www.puzzlekids.biz)  нямаше нищо общо със сегашния му облик, постепенно се развиваше и променяше. Началото е в Албена. След установяването ми в София, всяко лято се връщах и така продължихме със съвместния бизнес със сестра ми.

Значи началото е всъщност от плетенето на плитки?

Да, да.. (усмихва се)

Как продължава историята до появата на ПЪЗЕЛ-Детски салони?

Много пъти съпругът ми ме подканяше да пренесем бизнеса и в София, но не се съгласявах. Още повече, че децата бяха малки и не мислих в този момент за бизнес и работа, исках да се отдам на майчинството. Докато в 2009г не решихме да се захванем с наш бизнес в София. Тогава една от дългогодишните служителки в студиото в Албена искаше промяна и реши да ни подкрепи в начинанието. Тя дойде в София, за да ни помогне със стартирането на бизнеса. Аз имах едно единствено условие -  салонът да е близо до дома ни и така да съм по-мобилна покрай грижите за децата.

Фризьорските салони са доста познат и много разпространен бизнес. Откакто познавам ПЪЗЕЛ се чудя как е дошла идеята за този фокус – детски фризьорски салон?

Всъщност покрай голямата ми дъщеря. В периода, в който съпруга ми ме уговаряше да отворим салон и да правим плитки,  както на Албена, се разхождах в квартала с 3 годишната ми  дъщеря и търсех място,  където да я подстрижа. Пробвахме на няколко места, но по-различни начини ни отказваха – “заети сме, не подстригваме деца, елате след 2 дни …” Прибрахме се вкъщи неподстригани и тогава споделих неприятното си преживяване със съпруга ми. И някак съвсем се намести пъзела. J Взехме решение да отворим детски фризьорски салон, в който да правим и плитки.

 

За тези близо 8 години научи ли се да подстригваш?

Не, не (смее се). До ден днешен не мога да подстригвам. Реших, че ако се захвана с оперативната работа ще изгубя страничния поглед над бизнеса. Смятам, че така много лесно щях да се съсредоточа върху техники, специфики на фризьорството, и щях да загубя погледа си на мениджър, който е важно да вижда цялата картина.

 

Прави ми впечатление, че момичетата в салоните са много спокойни, внимателни. Същевременно е много трудно да подстригваш малко дете. Как намирате персонал?

Трудно, всъщност много трудно. Старая се да отделям време да говоря с тях, да им давам съвети, да обръщам внимание, когато имат проблем. Искам да усещат моята подкрепа и да знаят, че всеки проблем е решим. За 8 години имаме само едно напуснало момиче. Всички останали работят дълги години, излизат в майчинство, връщат се. Момичето, което напусна го направи по семейни причини, омъжи се и замина за чужбина.

 

Значи ти успяваш много добре да ги мотивираш, така ли е? В София не съм чувала отдавна един служител да се задържа 8 години, особено в такъв занаятчийски бизнес. Това е похвално.

Не смятам, че е мотивация. От опита си съм разбрала, че всеки човек има своя мотивация, свое разбиране за самата работа, за дейността на салона, всеки има своя правда за нещата от живота. Старая се да съм близо до тях, да изграждам отношение с тях, да им обясня колко е важно клиентът да е доволен. Те са лицето на салона, клиентът общува с тях и преживява своите емоции. Моята задача, освен организационните задължения,  е да комуникирам с момичетата, да им помагам за разрешат лични проблеми, казуси в работата.

Всеки салон има управител и искам от тях  да комуникират всеки ден с момичета. Обяснявам им, че това е моят бизнес и те са част от него.

Можеш да научиш много неща от служителите, но и ти да ги научиш на нещо, ако имаш желание и търпение.

Очевидно си доста търпелива, за да обръщаш на всички персонално внимание, така ли е?

В работата си да, а в личния живот съм изключително нетърпелива. Искам нещата да се случват на момента. В бизнеса си давам много кредит на доверие и съм търпелива. Но вкъщи е различно.

 

Кой ти помага за развитието на бизнеса?

Съпругът ми от самото начало е зад мен. Заедно се справяме от самото начало, както с отглеждането на децата, така и с развитието на бизнеса. Помага ми като ме допълва в различни аспекти от работата. Той е човек на детайла. Смяташе, че важно от самото начало да изградим стандарт на работа, защото не можем да разчитаме на субективната преценка на всеки един служител. Стандартите в обслужването помагат много. В началото на бизнеса той работеше от вкъщи и беше поел изцяло грижата за децата. Днес той се грижи за сайта и някои други задачи. Той е ИТ специалист.

Без пълната подкрепа на съпруга ми нямаше да успея.

Децата как влияят на твоя бизнес?

Децата много ми помагат в работата. Те са моите модели, когато правим нещо ново, първо върху тях го пробваме, също така ми помагат при наемането на нови хора. Винаги  при подбора на служители, те сядат, за да им направят прическа. Важно ми е да чуя тяхното мнение. Изборът на момиче е комплексен. Работата с деца изисква хората да имат опит, да искат да работят с деца. Децата дават своето мнение – “много е мила”, “много е внимателна” или “мамо, тя е доста груба”. Преценката на децата е много точна.

Въвеждаш ли ги в твоя бизнес?

С голямата, която е на 11 години често разговаряме за работата, задачите. И предвид моя опит да работя за себе си от 14 години и казвам, че скоро идва и нейното време.

Много неща съм научила, много добри неща, които сме въвели са благодарение на споделеното мнение на момичетата, с които работя. И не спирам да им благодаря за това.

Какво е важно за теб в бизнеса ти?

В нашата работа е важно родителят да остане доволен, но също е толкова важно детето да се чувства добре. Родителят участва във взимането на решение, но искаме да чуем и мнението на детето. Много често се налага да балансираме  между мнението на родителя и желанията на децата. Много е важно да разбираме какво се харесва на хората, какво не, тяхната обратна връзка.

 

Къде е твоята сила?

Всички казват, че най-силната ми страна е говоренето. Обичам да разговарям с хората.

 

Как си почиваш?

Не си почивам. Не обичам дългите почивки. Най-любимото ми е септемврийско море в Гърция със семейството. Не мога дълго да изключвам. Най-много издържам 2-3 дни да почивам. Дори на почивки в главата са ми нон-стоп задачи, които трябва да свърша. Изпращам графици, поръчки, докато момичетата от салоните не започнат да ме блокират и да казват “спри, почивай си!”.

 

Какво правиш в свободното си време?

Обичам да чета най-различни книги – художествени, граматика на френски език. Завършила съм Френска гимназия и така успявам да поддържам нивото на владеене на  езика, за да не го забравя.

 

Имаш ли хоби?

Много обичам да ходя на йога. Но не от тези релаксиращите, а по-динамичния вариант – ащанга йога.

 

Имаш ли любима мисъл, девиз?

Не точно, но и двамата със съпруга ми си повтаряме често да не забравяме кои сме, от къде сме тръгнали. В забързаното ежедневие от задачи се страхувам да не забравя коя съм, не искам да губя основата.

 

Твоята рецепта за успех?

Моята рецепта за успех е въпрос, на който ми е много трудно да отговоря. Това е така, защото няма готова формула или съществуваща рецепта. Базирам се на моите познания, усещането ми за хората и както вече няколко пъти споменах на мнението на моето семейство.

 

Какво е твоето послание към дамите за успешна кариера?

На дамите мога да пожелая да са много здраво стъпили на земята, да не се опитват да свършат всичко сами, а да могат да споделят отговорности и да делегират задължения. Така ще успеят да балансират между трудната задача да са успели бизнес дами, успели жени и майки.

Comments are closed.