Момичето, което прави света цветен и по-креативен

Историята на Елена Николова – от стажант до предприемач

Запознах се с Елена Николова съвсем скоро и много случайно. Имах нужда да намеря интериорно решение, чрез което да спася стените вкъщи от творческите инициативи на сина ми. Той обича да рисува по стените с пастели ☺.

Така открих Escreo и много се впечатлих от бизнес идеята и младия екип,  исках да науча повече за момичето в него… Запознайте се с Елена и нейната кариерна история от активен студент до собственик на бизнес.

Елена е 29-годишна млада дама, родена в Асеновград, завършва гимназия в Пловдив, след което учи Международни отношения в Софийския университет. Притежава магистърска степен по “Управление на европейки проекти”. Работи по различни проекти и трупа опит в няколко компании, като от 2 години заедно със своя екип уверено развива дейността на компанията Escreo (www.escreo.com/bg) . Компанията помага на хората да се изразяват по-лесно и да работят по-ефективно в екип. По-конкретно фирмата се занимава с производство на бои, но не какви да е, а вълшебни – произвеждат функционална боя, която превръща всяка скучна стена в бяла дъска от ново поколение, на която да визуалзириаш идеи, мисли и дори да играеш на учители вкъщи с малкото си дете. Продуктът Escreo се използва в над 200 офиса в България и Европа.
img

Каква е твоята кариерна история преди Escreo?

Бях активен студент и участвах в много и различни стажантски програми към неправителствени организации и Министерство на външните работи. Задълженията ми бяха свързани предимно с административни задачи, организиране на различни събития, проекти по значими социални проблеми.

Първата ми сериозна работа беше към Атлантическия клуб. След това започнах работа във френската компания Advent Group, която предлага различни образователни програми и събития. Моите задачи бяха свързани с търсене на партньори, организиране на събития, комуникация с медии.

След това дойде Escreo.

Кои са важните умения, за да бъдеш предприемач?

 

  • Работа в екип – Дори идеята не е толкова важна, колкото здравият екип; трябват умения по добра комуникация;
  • Отворено съзнание – смелост да поемаш рискове, да тестваш нови неща и да преследваш нови възможности;
  • Умението да изграждаш контакти – бизнес не се прави сам и умението да създаваш бързо и лесно нови контакти е ценно;
  • Адаптивност – събитията се променят ежеминутно и ако не успяваш да се адаптираш, няма как да бъдеш успешен.

Предприемачеството е начин на мислене, да вярваш, че можеш да повлияеш на събитията, които не одобравяш около себе си.

Важно е да се чувстваме щастливи на работата си, за да сме щастливи в личен план.

Как да имаме успешна кариера?

Животът е много динамичен и е важно да се научим да се фокусираме върху позитивното, да разберем кои неща са в нашия контрол, да погледнем първо причините в себе си защо нещата не се случват. Когато имаме проблем е по-важно да се фокусираме върху самите нас, да потърсим проблема първо в себе си, а не да го търсим в шефа, колегите, клиентите. Не случайно днес хората се обръщат към медитация, коучинг, себеразвитие. Ако човек е свикнал да се възприема винаги като прав във всяка ситуация, да е възпитан, че всичко трябва да става по начина, по който той иска, той много по-трудно се променя, а когато не се променя не може лесно да учи.

Човек може да се променя по-плавно, ако се научи да търси и приема обратна връзка.

Когато развиваш личностните си умения, кариерата се развива много неусетно

img

Как се намерихте с останалите момчета от екипа?

Общо сме 4-ма, с Искрен и Ясен се запознахме в САЩ през 2013г., по време на младежка предприемаческа програма – SEP. Учиш се на предприемачество като посещеваш университети, срещаш се с ментори и инвеститори. Там работихме в екипи по различни проекти. При едно посещение в един университет видяхме изрисувани стени, тогава не обърнах много внимание.

След като се върнахме, се опитахме да стартираме нещо собствено, тествахме различни идеи, дори се опитахме да ставаме дистрибутори. В крайна сметка с малко късмет съвсем случайно се запознахме с Манол, който е технолог с повече от 15 години професионален опит в производството на бои. С негова помощ създадохме собствена технология – Escreo

Отношенията между хората са като “банкова сметка”- трупай повече депозити, които създават доверие, отколкото да теглиш

Какво ти даде обучителната програма?

Научи ни на много. Научи ни да представяме идеята си, да я валидираме, да интервюираме хора, да правим бизнес планове, да разговаряме с инвеститори и т.н. Научи ни най-вече как да работим в екип и разбрахме, че най-често стартиращите компании се провалят заради проблема в екипа.

img

Компанията кандидатства за финансиране пред един от инвестиционните фондове Eleven. Продуктът на вашата компания не е характерен за портфолиото на този вид екселератори, обикновено залагат на ИТ продукти. Как ви одобриха?

Те казват, че е важно да инвестираш в екипа, а не толкова в продукта. Първият път, когато отидохме при тях ни отказаха, но ни дадоха много ценна обратна връзка, която взехме под внимание. Не се предадохме и отидохме отново ☺

За всеки успешен бизнес се питаме “Защо?” Ти защо избра да развиваш точно този бизнес?

Може да се каже, че понякога бизнесът избира теб, а не ти него. Основната причина е в екипа, с който работя. Те ми дават енергия, споделяме една и съща ценностна система. Много си паснахме с Ясен, Искрен и Манол. Предизвикателствата, с които се сблъскваме, прави нашата връзка много по-силна.

Основата причина да се захвана с бизнес беше да разполагам с времето си, да съм отговорна сама за него.

Като продукт на какво виждаш себе си?

На комуникативните ми умения. Не спирам да се уча, но до голяма степен дължа всичко на тях. Май, май… (смее се)

Ролята на жена мениджър?

Тук е интересно момчетата да кажат. Но пред мен споделят, че всяка една жена носи определена емоция. А емоциите могат да бъдат и позитивни.  Понякога и малко драма не е излишна. Жените като цяло смятам, че са по-добри комуникатори. При развитието на вътрешноекипната динамика, като че ли дамите наблюдават повече и са по-осъзнати. ☺ Като цяло във всеки екип е полезно да има както мъже, така и жени, защото са различни.

Всичко е въпрос на нагласа, характер и образование

img

Какво специално правите с екипа в офиса?

Тестваме различни неща. Сега работим по различни вътрешни обучения – например обратната връзка. По време на ежеседмичните срещи на екипа колегите казват по една добра дума за друг колега, Определено действа ободряващо на екипните ни отношения.

Как се самоподготвяш за ролята на жена мениджър?

С много практика. Напоследък спрях да чета бизнес литература, защото в един момент мозъкът ти ще експлодира. Четеш различни автори, искаш всичко да изпробваш и в един момент лудваш. Хубаво е да си дадеш почивка от четенето на стотици бизнес заглавия и да се фокусираш върху твоя екип, твоя бизнес.

Сега чета много художествена литература, с която си почивам. Изключвам за момент.

Не съм фен на това, че жената е дискриминирана. Аз никога не съм се чувствала в подобна ситуация

Как управляваш кариерата си?

С постоянно предизвикване и учене на нови неща. Бизнесът по естествен начин чрез предизвикателствата те провокира да учиш. Но в началото на всяка година е хубаво да си дадеш посока в професионален и в личен план. Така си визуализирам целите, очакванията за годината. За тази година съм си поставила за цел да науча повече за нашия бизнес като категория в световен план.

В ежедневието оперативната работа те провокира понякога да загубиш представа за цялата картина, така че е важно да имаш структурирани приоритети

img

Как преминава един твой работен ден?

Много е различно. Понякога си тръгвам в 16:00, друг път стоя до 22:00 в офиса, в уикендите се случва да идвам. Когато имам да си свърша нещо лично го правя, след това наваксвам с ангажиментите. Търся баланса. Огромно предизвикателство е да си организираш добре работата.

Нещо любопитно за теб?

Смея се на висок глас, обичам тениса. Музиката ми доставя огромно удоволствие и често посещавам концерти. От миналата година се запалих много по тангото.

Твоето послание:

Човек да бъде по-осъзнат в действията си. Това означава да се опознаеш добре като личност и какво ти носи удоволствие. Най-лесно е да направиш бизнес с нещо, което ти носи удоволствие, да намериш съмишленици. Говори много за идеите си и бъди постоянен в действията си.

И да не забравяме, че не всеки е нужно да бъде „лидера/ собственика на бизнес“.

Лидерът е този, който първи става, повежда хората, показва. Но не по-малко важно е следващият, който ще стане. Еднакво ценно е да последваш, защото след теб ще дойдат всички други. Лидерът няма да бъде лидер, ако няма кой да го последва!

Comments are closed.