Втора международна среща по проекта CARMA 07-10 Юни град Раахе (Финландия)

В периода 07-10 юни в град Раахе (Финлания) се проведе среща между партньорите по проекта CARMA. Това е втора международна среща, след тази в Будапеща през ноември 2016г.

В малкото северно градче си дадоха среща партньорите от Унгария (представители на професионалната гимназия Weis и университета по технологии и икономика от Будапеща BMT), Финландия (професионалното училище Brahe) и България (Selfinvest).

В рамките на 4 дни програмата беше натоварена и пълна с разнообразни задачи. Всеки от участниците представи какво е свършено в периода от месец ноември 2016г. до юни 2017г., обсъдихме какви трудности сме имали при изпълнение на задачите по проекта. По време на събитието имахме възможност да дискутираме предстоящите задачи и как да ги организираме по най-ефективния за изпълнение начин.

В Раахе екипът на Selfinvest представи програмата за тренинг, която ще бъде използвана на предстоящото събитие в София през септември 2017г. Проекто-програмата получи одобрение и позитивна обратна връзка от всички партньори. През есента в България ще се проведе трета поредна среща между участниците в проекта Carma. В София ще се проведе 5-дневен тренинг с участието на 10 учители от Унгария и Финландия. Целта на събитието е да подготви учители от професионални училища да придобият умения и компетентности за работа с “Наръчника за управление на кариерата”, така че да подпомагат ученици от техните училища в развитието на умения за планиране на кариерата.

По време на престоя в професионалното училище се запознахме с базата за професионална подготовка на учениците. Училището Brahe има няколко филиала. Домакините ни показаха къде и как се подготвят учениците от професионалните направления “Автотранспорт”, “Ресторантьорство”, “Дървообработване”, “Металообработване”, както и “Интериорен дизайн”.

Въпреки активната програма на срещата, имахме невероятната възможност да се докоснем до традициите, културата и, разбира се, кухнята на Финландия. Нашите любезни домакини се бяха постарали да ни осигурят много забавления и интересни преживявания. Имахме възможността да опитаме прясно опушена сьомга – невероятен вкус и наслада за сетивата. Запознахме се с играта на открито Мюмин, както и особеностите на финландския бейзбол. Едно от най-запомнящите се преживявания бе пътуването с лодка в откритите води на Балтийско море. Една от най-впечатляващите особености на Раахе и Финландия в тази период от годината е безкрайният ден. Имахме шанса от първо лице да разберем “Какво е това Бели нощи?”.

Заредени с много впечатления и позитивни емоции от времето прекарано заедно се разделихме, но не за дълго. Екипът на Selfinvest  с огромен ентусиазъм се подготвя за предстоящото събитие в София.

Повече снимки: виж тук

Comments are closed.