Как да използваме лятото за кариерното си развитие?

5 идеи за презареждане на кариерата

Обожавам лятото. За мен това е най-прекрасният сезон – горещите дни, слънцето и свежите плодове. Разбира се, това е времето и за дълго чаканата почивка. Последните 4-5 години предпочитам да пътувам всеки уикенд, да се наслаждавам на 3 дни почивка в края на всяка седмица. От доста време насам не съм почивала в интервал от 7-10-12 дни без прекъсване. Всеки има лични предпочитания, модел за организация на времето и начин, по който релаксира най-добре. Независимо как ви харесва да отпочивате през лятото, искам да ви споделя няколко идеи как да използваме най-страхотния сезон през годината, за да се презаредим с ентусиазъм за кариерно развитие.

1. Не чакай края на годината. Постави си цели през лятото.

Най-често правим оценка за свършеното, за постиженията, реализираните цели в края на годината. Същевременно предпочитаме да използваме края на годината и да си поставяме нови цели, за които не след дълго забравяме или лека-полека започваме да отлагаме.

НОВА ИДЕЯ: Лятото не е толкова напрегнато, ритъмът на ежедневието не препуска бясно, а темпото е далеч по-лежерно. От друга страна лятото е перфектният период – точно по-средата на годината – 6 месеца, след като сме си поставили регулярните годишни цели, да направим мониторинг. Това е времето, в което да оценим как се движим с изпълнението на желаните цели и да направим корекции, ако нещата не вървят в правилната посока.

След като си дадем сами “обратна връзка” и оценим до колко сме доволни от нещата, които сме успели да реализираме до този момент от годината, е време да си набележим какво искаме да променим. Дали искаме да развием нови умения, да изпробваме ново начинание, хоби, да посетим обучителен курс, да приемем предложението за повишение и т.н.

2. Повече енергия с повече време на открито.

Хората, които се чувстват удовлетворени от кариерата си се отличават от останалите с това, че имат добро настроение, позитивна нагласа към света, работата и хората около себе си. Един от начините да повишим позитивните мисли е да прекарваме повече време на открито. Летните месеци са идеални, за да избягаме от стъклените и супер климатизирани офиси. Знаем, че зимните месеци са доста по-дълги, много по-сиви и студени. Тогава ще сме далеч по-ограничени и независимо дали го искаме или не ще прекарваме доста време в офиса. Но… Сега е времето, в което да събираме слънце, да съзерцаваме зелени картини и да дишаме дълбоко истински въздух. Ето няколко идеи как да използваме хубавото време преди, по време на работа и в края на деня:


  • Ходене пеш до работа. Слезте 1-2 спирки преди офиса и ходете. Ако това не ви допада, вземе си колело и карайте на воля до офиса.
  • Изпий сутрешното си кафе с колегите в близкото заведение или в парка.
  • Организирай си среща с колега или клиент навън, извън работното място.
  • Вземи си опакован обяд и му се наслади на пейката в парка.
  • Използвай междинните почивки за кратка разходка или глътка въздух в градинката до работата.
  • След работа вземи по чаша лимонада и се разходи с приятелка.

Не след дълго ще се убедиш, че разходките и времето на открито ще ти подействат ободряващо. Ще започнеш да виждаш далеч повече нови възможности за кариерно развитие, нови проекти и работни идеи.

3. Спортувай на открито. Забрави за фитнес залата.

Промени нещо в ежедневието си и виж колко по-различно ще се почувстваш. Свикнали с рутината, обичаме да се придържаме към нея. Тя със сигурност е нощ с две остриета за нас и кариерата ни. Рутината носи сигурност и предвидимост, но тя мрази промените. Изобщо не обича да излизаме от “зоната си на комфорт” и така ни държи за дълго на една и съща позиция, пречи ни да развиваме нови умения и ни потапя в безкрайно еднообразие.
Натрупването на еднообразието в един момент спира да ни носи усещане за сигурност и увереност, че се справяме добре със задачите. По-скоро започваме да чувстваме огромно напрежение заради “омагьосания кръг” на ежедневието.

Време е за разнообразие.

Не винаги можем лесно да провокираме промени в работното ежедневие.  За да не се подаваме на напрежението, докато чакаме мениджъра си да се върне от почивка и да разговаряме за това как можем да получим повишение или да сменим отдела, е време за спорт на открито. Цяла зима редовно посещаваме фитнеса, или залата за танци, плувния басейн… Сега е време за спорт на открито. Можем да използваме хилядите фитнес площадки в парковете, или да тичаме, да се включим в групите за кросфит, да караме ролери и т.н. Движението на открито е много по-полезно от затворените и прашни фитнеси. Напусни рутината по най-лесния възможен начин, за да се подготвиш за далеч по-големи промени в кариерата.

4. Време за разширяване на контактите.

Лятото денят е по-дълъг, предпочитаме да прекарваме по-малко време вкъщи пред телевизора. Често с моите клиенти разискваме как да започнат да развиват по-ефективно мрежата си от контакти (networking). Едно от най-честите оправдания защо не го правят е липсата на време, умората след работа, студеното време не ги провокира да излизат, да посещават различни места за срещи. Смятам, че летните вечери автоматично елиминират тези оправдания “защо не мога да развивам и поддържам мрежата си от контакти”. Лятото е идеално за срещи с много и различни хора. Използвай го за твоето професионално развитие.


5. Лятната почивка – перфектното време за оценка на кариерата.

В практиката си на кариерен консултант съм забелязала, че решението “искам кариерна промяна” не идва импулсивно, то винаги е следствие на натрупване на разочарования, липса на обратна връзка за изпълнението на задачите, трудности в работата, които няма с кого да обсъдим, конфликти с колегите и т.н. Интересен е парадоксът, че дълго време чакаме, докато чашата на търпението ни прелее, а напрежението и стресът вземат превес. Под напрежение и водени от желанието за “кариерна промяна на момента” повече хора правят изключително много хаотични избори, взимат един куп погрешни решения и после дълго се лутат в лабиринта на колебанията и липсата на увереност. Ако искаме да си спестим тези неприятни моменти и да контролираме кариерно си развитие, е добре да използваме отпуската си. Ако почиваме 7 или 10 последователни дни, можем първите 3 дни да изключим тотално от обичайното си ежедневие, да се насладим на приятни занимания. След това можем да използваме един ден за размисли относно работата ни в момента.


Помислете и оценете какво харесвате в настоящата си работа, какви предизвикателства имате, какви трудности срещате, постигате ли желания баланс между личното време и работата?

Когато не сме на работа за известен период от време, е чудесен момент, в който не се чувстваме притиснати от работните задачи, далеч сме от проблемите в офиса, както и от влиянието на колегите. Отпочинали и сами с мислите си. Можем да си дадем много ясен отговор на следните въпроси:

“Доволна ли съм от тази работа? Води ли ме към представата ми за успешна кариера?”

Пожелавам ти страхотно лято, изпълнено с нови открития и вдъхновение за постижения!

Comments are closed.